AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI

NEWSletter

TEHNOLOGIJA ZA SAMOSTALNO UPRAVLJANJE VOZILIMA

DA LI ĆE AUTONOMNI KAMIONI ELIMINISATI MILIONE VOZAČA SA NJIHOVIH RADNIH MESTA?

Novi izveštaj sa Međunarodnog transportnog foruma (ITF) i tri partnerske grupe procenjuje da autonomni kamioni mogu smanjiti potražnju za novim vozačima u SAD-u i Evropi od 50-70% do 2030. godine. Do 4,4 miliona radnih mesta za vožnju, moglo bi postati suvišno, prema rečima  Fleet Owner.

 

Prema izveštaju, procenjeno je da 6,4 miliona Američkih i Evropskih radnih mesta za vozača kamiona biće otvoreno u 2030. godini, samo ako autonomna vozila ne postanu realnost. Takođe, procenjuje se da će samo 5,6 miliona vozača biti na raspolaganju za popunjavanje tih radnih mesta. Dakle, ovaj trend mogao da reši  problem zapošljavanja u industrije koje zavise od svog voznog parka, smanjujući brzu potražnju vozača.

РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI-drive change

Ove promene se neće dogoditi preko noći i očekuje se da će se realizovati ranije za puteve na daljinu ili manje izazovne gradske oblasti. Zbog čega se očekuje gubitak radnih mesta, a kao rezultat pojave autonomnih kamiona. Iako bilo kakvo rešenje za nedostatak vozača može biti dobra vest za menadžere voznih parkova, rast autonomnih kamiona mogao bi predstaviti novi izazov za vozače.

 

STATISTIKA

ŠTA MOŽE DOVESTI DO PROMENA U AKTIVNOSTIMA JEDNOG VOZNOG PARKA

Godišnje istraživanje koje je sprovela globalna advokatska kuća Norton Rose Fulbright među 196 logističkih provajdera, proizvođača, finansijera i vladinih regulatora, između ostalog, utvrdila je da 43% ispitanika veruje da će “big data” i analitička prediktiva biti najznačajniji pokretač promena u transpornoj industriji u narednih pet godina.

РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-drive change-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI

Prema poslednjoj anketi koja je sprovedena, “Put u budućnost”, 41% ispitanika smatra da je ova tehnologija “optimalna investiciona prilika” za njihovu industriju, pre ulaganja u unapređenje infrastructure.

 

Međutim, sector transporta sve više ukazuje da će se “digitalizovati” u narednih pet godina. Tehnološko ulaganje je u porastu i čini se da se nastavlja.

 

59% njih veruje da će se industrija suočiti sa povećanom konkurencijom. Sa softverom za upravljanje voznim parkom, velikim podacima i prediktivnom analizom, menadžerima voznog parka omogući će se predviđanje popravke i održavanja kao i bolje razumevanje i predviđanje ponašanje potrošača. Dakle, to im daje značajnu konkurentsku prednost.

 

Ipak, smatra se da neadekvatna infrastruktura predstavlja najveći izazov za operativnu efikasnost logističke industrije. Zajedno sa nedostatkom odgovarajuće kvalifikovanih ljudi, obe obuhvataju 27% inspitanika.

 

TIPOVI VOZILA

VOZNI PARK BUDUCNOSTI – VOZILA NA POGON PRIRODNOG GASA VS. ELEKTRIČNA ILI HIBRIDNA VOZILA

VOZILA NA POGON PRIRODNOG GASA

 

Oko 15,2 miliona vozila širom sveta koristi prirodan gas. Vozila koja koriste prirodan gas su dobar izbor za vozne parkove koji voze velike kilometraže, sa centralnim točenjem. Rezervoari sa kompresovanim prirodnim gasom su bezbedniji, a u mnogim slučajevima, kompresovani prirodni gas može da obezbedi odgovarajuću fleksibilnost za vozila. Najvažnija prednosts prirodnog gasa kao goriva jeste smanjenje zagađenja u poređenju sa konvencionalnim naftnim gorivom.

РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-drive change-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI

HIBRIDNA VOZILA

Sa druge strane, hibridna vozila,  John Meese, viši director teške opreme u “upravljanju otpadom”, rekao je portalu Waste Dive “ prihvatićemo svaku tehnologiju koja nas može učiniti savremenijima”. Takođe, je rekao da tradicionalna komercijalna motorna vozila spale između 7,5 do 9 litara goriva dnevno za vreme radnog vremena, dok je prototip model VOLVO LKS1 potroši samo 4 do 5 litara dnevno, a njegov motor je bio aktivan duplo manje vremena. To je zbog cinjenice da LKS1 radi na 3,5-litarski motor za razliku od 13-litarskih motora u standardnom modelu. Smanjivanje klizanja bi takođe pomoglo smanjenju velikog troška kupovine novih guma za određene aktivnosti. Meese procenjuje da se može smanjiti troškovi guma za 5-10%, može dovesti do šestocifrene uštede. “Dakle, ako moramo da potrošimo malo više da bismo zadovoljili standard emisije, zagađivanja, u Kaliforniji-ali sa ovim ostvarujemo značajne uštede goriva, uštedu troškova guma, potencijalnu uštedu radnih sati – kupićemo hibrid.” rekao je Meese.

Dok mnoge kompanije izdvajaju svoje resurse za nova vozila sa prirodnim gasom, ovo je samo podsetnik da će električne ili hibridne opcije, verovatno, imati značajnu ulogu u voznim parkovima budućnosti.

 

SOFTWARE

OSNOVE SOFTVERA UPRAVLJANJA VOZNIM PARKOM

Pored praćenja uživo i generisanja izveštaja, GPS sistem može da prikaže različite signale iz drugih uređaja u vozilu. Ovi uređaji se mogu instalirati pored instalacije GPS uređaja kako bi se poboljšala funkcionalnost voznog parka.

РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-drive change-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI
AKCIJU-акции-Black-friday-РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-drive change-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI

Praćenje uživo

 

Kompanije koje ne koriste automatsko GPS praćenje podležu krađi, što može uticati na njihovo funkcionisanje. Ovo igra glavno ulogu u izračunavanju njihovih polisa osigurana. Prateći vozila, ovaj sistem pruža kompletan pregled lokacije i statusa vozila.

Geolokacija (alarmi za definisane regione)

 

Kompanije mogu ograničiti kretanje svojih vozila na osnovu unapred definisanih oblasti. Ako vozilo putuje izvan dozvoljenog područja, sistem može poslati upozorenje putem e-mail-a i/ili tekstualne poruke (SMS). Pored toga, alarmi se takođe mogu aktivirati kada su vozila u pokretu, a ne bi trebalo da budu. Na taj način, mnogo je lakše zaštititi svoju imovinu.

Da li ste spremni da unapredite svoje poslovanje pomoću EZtoTrack GPS sistema za praćenje? Naš tim vam može pomoći da saznate kako.

 

TREND TRŽIŠTA 2017

Šta čitamo ovih dana

“FMCSA” ažurira “ELD” web stranice

 

“FMCSA” je najavio da je pojednostavio delove “ELD”-a na svojoj web stranici kako bi napravio sistem pristupniji korisniku I istakao kritične “ELD” informacije…

Pročitajte više >>

РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ВОЗАЧ-drive change-AUTONOMNI KAMIONI VS. VOZAČI

Pratite sve novosti i trendove na vaš mail.:

Tose Jovanovica 11,
Poslovni centar Stankom,
11030 Banovo Brdo, Belgrade, Serbia

+381 62 375 875

sales@bransys.com